Търсене в сайта

ЕК отчете напредъка на КРС в разработването на пазарните анализи

 

„КРС напредва в разработване на пазарни анализи и консултациите по тях”, се казва в писмо на комисаря по телекомуникации и информационно общество на Европейската комисия /ЕК/ г-жа Вивиан Рединг до председателя на българския регулатор д-р Веселин Божков.

 

Заключението на ЕК е резултат от проведени пред-нотификационни срещи, на които българският регулатор е предоставил за обсъждане и мнения вижданията си за развитие на пазарите на едро за терминиране в мобилни и фиксирани мрежи, генериране на трафик и транзит. КРС подложи проектите и на широко обществено допитване на национално ниво, като след отразяване на постъпилите бележки, анализите ще бъдат представени в ЕК за нотификация.

 

„Високо оценяваме постоянното сътрудничество между нашите звена във връзка с процедурите по преглед на пазара и усилията за определяне на подходящи мерки за разрешаване на конкурентно-правните проблеми на българските телекомуникационни пазари в полза на потребителите”, пише още г-жа Рединг. Широките консултации и обсъждането на всички мнения са част от инструментите на КРС за ефективно прилагане на европейската регулаторна рамка.

 
КРС изготви и проект на анализи на пазарите на дребно, които обхващат пазарите на достъп до обществена телефонна мрежа в определено местоположение, съответно за домашни и бизнес потребители, както и тези на обществено достъпни национални и международни телефонни услуги, доставени в определено местоположение за домашни и бизнес потребители. Документите са публикувани в интернет страницата на регулатора за обществено обсъждане от заинтересованите страни, които могат да изразят мненията си до 15 януари, 2009 г.


Предстои за обществено обсъждане да се представят и проектите на анализи на пазарите на необвързан и широколентов достъпи на едро, които са разработени от експертна група и вече се разглеждат от  членовете на КРС.

 
Анализите на подлежащите на регулиране пазари се изготвят за първи път в България и всяко едно становище трябва да бъде прецизно обсъдено, подчерта председателят на КРС д-р Божков. Те ще очертаят регулаторните мерки и параметри за развитие на българския телекомуникационен пазар за следващите две години и са изготвени на базата на задълбочени проучвания и прогнози.

 
Разработените документи са основен инструмент, чрез който КРС осъществява своите правомощия в съответствие с общите принципи на конкурентното право и специфичните национални условия. Дейностите по изготвянето на анализите за съответните пазари са регламентирани в Закона за електронните съобщения /ЗЕС/ и разработената за целта Методика.  

 

Предложените регулаторни мерки ще влязат в сила след нотификация пред ЕК и последващо окончателно решение на КРС.