Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията прие проект на Национален номерационен план и проект за изменение на Списъка на географските кодове на номерационните области в Република България

      Законът за електронни съобщения (ЗЕС) определя правомощията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), свързани с управлението на Националния номерационен план (ННП) и предоставянето за ползване на номера от него на предприятия, предоставящи електронни съобщителни услуги. Управлението на ННП е свързано с ефективното използване на номерационния ресурс, осигуряване на номера за съществуващите различни видове мрежи и услуги, както и създаване на възможности за определяне на обхвати от номера за нови мрежи и услуги.
      Предложеният нов ННП е следствие от влизането в сила на новата Наредба № 7 за правилата за разпределение и процедурите по първично и вторично предоставяне на за ползване, резервиране и отнемане на номера, адреси и имена (Наредба № 7). В същото време, изменението отчита и поставения на обществено обсъждане проект за изменение в Наредба № 7, който цели осигуряване на ефективно разпределение на номерационния ресурс. КРС счита, че едновременното обществено обсъждане на всички относими към промените актове е най-добрият подход, при който в кратки срокове да бъдат осигурени правила, гарантиращи ефективно разпределение на номерационния ресурс.
      Предстои публикуването на съобщение за изготвените проекти в национален ежедневник, както и публикуването на пълния текст на проектите и мотивите за тяхното изготвяне на Интернет страницата на КРС.