Търсене в сайта

КОМИСИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА С РАЗШИРЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА МОНИТОРИНГ И КОНТРОЛ НА РАДИОЧЕСТОТНИЯ СПЕКТЪР ЗА ГРАЖДАНСКИ НУЖДИ

Комисията за регулиране на съобщенията, в изпълнение на Плана за развитие на Националната система за мониторинг на радиочестотния спектър за граждански нужди за периода 2021÷2025 г., пусна в експлоатация още една нова съвременна дистанционно-управляема станция за радиомониторинг от типа „компактна система“.

Със станцията ще се осъществява радиомониторинг и измервания на радиочестотния спектър за граждански нужди на територията на град Габрово, включително и на обхватите за развитие на 5G мрежите, в съответствие с изискванията на Международния съюз по далекосъобщения (ITU).

Новата станция за радиомониторинг ще бъде част от изградената от Комисията Национална система за мониторинг на радиочестотния спектър за граждански нужди, която към момента се състои от 32 стационарни станции за радиомониторинг, 17 от които са от типа „компактни системи“.  Станциите са изградени в периода 2021÷2024 г.

Чрез изградените стационарни станции от типа „компактни системи“ за радиомониторинг на територията на 14 населени места (гр. София, гр. Пловдив, гр. Бургас, гр. Варна, гр. Велико Търново, гр. Стара Загора, гр. Плевен, гр. Ловеч, гр. Търговище,  гр. Шумен, гр. Ямбол, гр. Казанлък, гр. Сливен и гр. Габрово),  наблюдавания честотен обхват е разширен до 6 GHz.

Новите станции от типа „компактни системи“ разширяват възможностите за контрол на предоставения за граждански нужди радиочестотен спектър от страна на Комисията и осигуряват възможност за ефективно и без радиосмущения използване на радиочестотния спектър за граждански нужди от законните му ползватели, предотвратяване на незаконното използване на спектъра и осъществяване на контрол относно качеството на предоставяните услуги на крайните потребители. Станциите са оборудвани с последно поколение специализирана апаратура за радиомониторинг и анализ на получените резултати със специализиран софтуер.