Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията с две нови мобилни станции за радиомониторинг

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) г-н Иван Димитров връчи ключовете на две нови мобилни станции за радиомониторинг за нуждите на Комисията.

Те са част от започнатото през 2021 година обновление на амортизираните мобилни станции и в изпълнение на Плана за развитието на Националната система за мониторинг на радиочестотния спектър за граждански нужди. Станциите са с разширени функционални и технологични възможности, оборудвани са с последно поколение специализирана апаратура за радиомониторинг и анализ на получените резултати от изследванията със специализиран софтуер. Придобиването им ще разшири възможностите за контрол на предоставения за граждански нужди радиочестотен спектър от страна на Комисията в разширен честотен диапазон за централната и източна част на Северна България.

Поддържането и развитието на съвременна система за мониторинг на радиочестотния спектър за граждански нужди и осигуряване на качествени телекомуникационни услуги на крайните ползватели е една от основните цели на Комисията, за да се справи като регулаторен и контролен орган с предизвикателствата на новите дигитални технологии и развитието на мобилните мрежи от 5-то поколение.