Търсене в сайта

КОМИСИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА ОТБЕЛЯЗА 25 ГОДИНИ РЕГУЛАТОРНА ДЕЙНОСТ

С тържествена церемония на 14 ноември 2023 година, Комисията за регулиране на съобщенията отбеляза своята 25 годишнина. Събитието събра представители на държавни институции, представители на бизнеса, академичните среди, бивши и настоящи членове, ръководили Комисията през последните 25 години.

Церемонията беше открита от председателя на Комисията г-н Иван Димитров. В своето слово по повод 25-годишния юбилей той се спря на важните за КРС моменти през годините и постигнатото от нея през този период.

„Благодарение на професионализма и усиления труд на всички, в нашата 25-годишна регулаторна дейност, с удовлетворение мога да споделя с вас, че следвайки принципите на откритост, диалогичност и партньорство, Комисията за регулиране на съобщенията се утвърди като независим регулаторен орган, следващ своята мисия към осигуряване на условия за предоставянето на съвременни и качествени електронни съобщителни и пощенски услуги на гражданите и бизнеса, и създаване на условия за развитие на пазара на електронните съобщителни мрежи и услуги.“, отбеляза председателя на КРС.

Поздравителен адрес до Комисията за регулиране на съобщенията, беше получен от Президента на Република България  г-н Румен Радев, в който се казва:

  „Доказателство за високия професионализъм на служителите на Комисията за регулиране на съобщенията, нейното умело ръководство и нарастващото й значение са данните от 2022 г., според които за поредна година общият обем на пазара на електронни съобщения в България се е увеличил с 7,1% спрямо 2021 г., а общият обем на инвестициите бележи ръст с 15% спрямо 2021 година.

Убеден съм, че Комисията ще продължи както и досега да гарантира предоставянето на съвременни и качествени електронни съобщителни услуги на гражданите и бизнеса.

Пожелавам здраве и успех на Вас и на всички служители в Комисията за регулиране на съобщенията!“

В поздравителен адрес по случай юбилея на Комисията, председателят на 49-то Народно събрание на Република България, г-н Росен Желязков, отбелязва, че:

 „За четвърт век Комисията измина дълъг път в изграждането на административния си капацитет, в търсенето и прилагането на най-добрите практики в телекомуникационния сектор в полза на гражданите и бизнеса. Високият професионализъм и компетентността на експертите в KPC заслужават да бъдат оценени по достойнство.

Не на последно място, измененията в българската и европейската нормативна база изискват още по-тясно сътрудничество между държавните институции. Затова бих искал да Ви уверя, че за изпълнение на своите функции Комисията за регулиране на съобщенията винаги ще среща подкрепата на Народното събрание.

Честит празник!“

Поздравления към присъстващите на празника отправиха заместник-министърът на транспорта и съобщенията г-н Григори Григоров, председателят на Съвета за електронни медии г-жа Соня Момчилова и изпълняващият длъжността изпълнителен директор на агенция „Инфраструктура на електронното управление“, г-н Валери Борисов.

По повод юбилея, г-н Иван Димитров, анонсира отпечатването на марка с персонализирана винетка „25 години Комисия за регулиране на съобщенията“, която всеки участник в тържеството получи под формата на плакет.

На церемонията и по-рано през деня, бяха отличени бивши председатели, членове и служители на Комисията за регулиране на съобщенията.

Поздравителни адреси по повод 25-годишния юбилей бяха получени от :

  • Министъра на отбраната на Република България
  • Министъра на електронното управление
  • Комисията за енергийно и водно регулиране
  • Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет
  • Държавната комисия по сигурността на информацията
  • Съвета за електронни медии
  • Българско национално радио
  • Националното сдружение на общините в Република България
  • Българска асоциация по информационни технологии
  • Университета по библиотекознание и информационни технологии
  • Висшето училище по телекомуникации и пощи
  • Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“
  • Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ – МВР