Търсене в сайта

КРС прие резултатите от обществените консултации за ползване на свободния ресурс в радиочестотен обхват 26 GHz

 
На 04 март 2021 г. КРС прие резултатите от обществените консултации, свързани с перспективите и условията за ползване на свободния ресурс в радиочестотен обхват 26 GHz. В регламентирания 45-дневен срок в Комисията постъпиха становища от „Теленор България” ЕАД, „А1 България“ ЕАД и „Българска телекомуникационна компания” ЕАД.
 
В рамките на проведените обществени консултации се поставиха конкретни въпроси, свързани с интереса и условията за ползване на обхват 26 GHz за наземни мрежи, позволяващи предоставянето на електронни съобщителни услуги, включително 5G.
 
Предприятията заявиха принципен интерес към получаване на спектър в обхват 26 GHz, като предоставиха информация за техните планове за придобиване на ресурса и разгръщането на 5G мрежите в обхват 26 GHz, както и за намеренията си по отношение на минимално необходимото количество радиочестотен ресурс, разпределението на блоковете, териториалния обхват и др.
 
Предвид становищата на предприятията, нова обществена консултация за установяване интереса на предприятията за придобиване на радиочестотен спектър в обхват 26 GHz се планира да бъде проведена до края на 2022 г.
 
Допълнителна информация, свързана с обществените консултации е налична в раздел ”Обществено обсъждане и консултации” на страницата на Комисията.