Търсене в сайта

КРС прие окончателното решение по отношение на пазара на едро на генериране на повиквания от определено местоположение на обществени телефонни мрежи и пазара на едро на терминиране на повиквания в определено местоположение на индивидуални обществени телефонни мрежи (Пазари 2 и 3 от Препоръка на ЕК 2007/879/ЕО от 17 декември 2007 г ) (втори кръг)

 

На 31 май 2012 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие окончателно решение относно анализа на пазара на едро на генериране на повиквания от определено местоположение на обществени телефонни мрежи и пазара на едро на терминиране на повиквания в определено местоположение на индивидуални обществени телефонни мрежи (Пазари 2 и 3 от Препоръка на ЕК 2007/879/ЕО от 17 декември 2007г. ) (втори кръг) в Република България в съответствие с регулаторната рамка на ЕС.  

 

В окончателното решение на КРС са отразени резултатите от проведените обществени обсъждания със заинтересованите предприятия и са взети под внимание становищата на Комисията за защита на конкуренцията и постъпилите от Европейската комисия (ЕК) препоръки след нотификацията на пазара.

 

Резултатите от анализа показаха, че пазарът на едро на генериране на повиквания от определено местоположение на обществени телефонни мрежи и пазарът на едро на терминиране на повиквания в определено местоположение на индивидуални обществени телефонни мрежи (Пазари 2 и 3 от Препоръка на ЕК 2007/879/ЕО от 17 декември 2007 г. ) отново подлежат на ex ante регулиране, тъй като на съответните пазари не е налице ефективна конкуренция, поради наличието на предприятия със значително въздействие върху пазарите.

 

КРС определи „Българска телекомуникационна компания” АД за предприятие със значително въздействие върху пазара на едро на генериране на повиквания от определено местоположение на обществени телефонни мрежи като са й наложени конкретни специфични задължения.

 

КРС определи „Българска телекомуникационна компания” АД, „Ай Ти Ди Нетуърк” АД, „Близу Медиа Енд Броудбенд” ЕАД, „Варна Нет” ООД, „Вестител БГ” АД, VOXBONE S.A./N.V, „Глобъл Комюникейшън Нет” АД, „Голд Телеком България” АД, „Източна телекомуникационна компания” АД, „Интербилд” ООД, „Интеруут България” ЕАД, „Космо България Мобайл” ЕАД, „Мобилтел” ЕАД, „Некском България” ЕАД, „Нет Ис Сат” ООД, „Нетфинити” ЕООД, „Орбител” ЕАД, „Скат ТВ” ООД, „Спектър Нет” ЕАД и „Телеком 1” ООД като предприятия със значително въздействие върху съответните пазари на едро на терминиране на повиквания в определено местоположение на собствените им обществени телефонни мрежи като са им наложени конкретни специфични задължения.

 

В пазарния анализ е предвиден нов график за постепенно намаляване на цените за генериране на повиквания от определено местоположение на обществени телефонни мрежи и за терминиране на повиквания в определено местоположение на индивидуални обществени телефонни мрежи. Първата стъпка е в сила от 01.07.2012 г., когато цените на едро ще намалеят от 0,0105 лв./мин. до 0,0090 лв./мин., а при при второто намаление от 01.01.2013 г. цената ще е 0,0085 лв./мин. и ще бъде в сила до 30.06.2013 г., след което ще бъдат прилагани определените, въз основа на BU-LRIC модела, разходоориентирани цени.

 

С приемането на окончателното решение на КРС регулаторните мерки подлежат на незабавно изпълнение.

 

 

Окончателното решение, приложеният към него пазарен анализ, заедно с обобщените резултати от проведените обществени обсъждания и консултации с Комисията за защита на конкуренцията и ЕК, са публикувани в раздел „Пазарно регулиране - електронни съобщения”.