Търсене в сайта

КРС извършва засилено наблюдение на състоянието на мобилните мрежи от началото на извънредното положение

Комисията за регулиране на съобщенията осъществява засиленo наблюдение върху работата на мобилните мрежи и качеството на услугите за крайните потребители, в подкрепа мерките на правителството и Националния оперативен щаб срещу разпространението на COVID-19. Следи се и състоянието на предоставения на мобилните оператори радиочестотен спектър.

След обявяването на извънредно положение в цялата страна, и преминаване към модел на работа и обучение от вкъщи, се наблюдава значително повишаване на трафика, както на гласови услуги, така и на преноса на данни.

Гласовият трафик в мобилните мрежи се е увеличил средно с 46%, а трафика на данни е нарастнал средно с 19% спрямо периода преди обявяване на извънредното положение. Във фиксираните мрежи, гласовият трафик средно се е увеличил с 11%, докато трафика на данни е нарастнал средно с 41%. Не са констатирани прекъсвания и проблеми в мрежите на телекомуникационните оператори. При проведените тестове са констатирани нива, съответстващи на добра и много добра степен на покритие и 99.5% успешни повиквания за гласовите услуги.

За LTE мрежите се следи скоростта на достъп до файлове в интернет през мрежите на мобилните оператори, като са измерени средни скорости от 38÷52 Mbps.

Мобилните оператори са предприели необходимите мерки за осигуряване на непрекъсваемост на услугите в условията на повишен трафик. Създадена е организация за пренасочване на офис услугите на всички оператори към дистанционни канали за продажба и обслужване на клиенти по телефон, електронна поща и електронен магазин.

Извършва се постоянно наблюдение на сигурността и целостта на мрежата, и непрекъсваемостта на предоставяните услуги. Тези задачи са с особено висок приоритет, доколкото цялото общество и работещ бизнес в момента, разчитат основно на комуникационната си свързаност.

КРС констатира забавяния в предоставянето на услуги от лицензираните пощенски оператори, които се дължат на променените условия и повишените изисквания към безопасността във връзка със спазването на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса.

За допълнителна информация и въпроси, моля свържете се с нас на pr@crc.bg.