Търсене в сайта

Европейски регулатори в Белград за роуминга в Западните Балкани и 5G мрежите

Най-голямата среща на регулаторите за електронни комуникации на европейско ниво започна днес в Белград - двудневната 42-ра пленарна сесия на Органа на европейските регулатори за електронни съобщения (BEREC) и Общото събрание на групата на независимите регулатори (IRG).

На срещата присъстват повече от 30 страни и обсъждат, наред с други теми, сигурността на използването на 5G мрежите и премахването на роуминга в Западните Балкани.

„Не трябва да има такси за роуминг в региона от средата на следващата година, а следващата стъпка е да се обсъди пълното премахване на роуминга между страните от ЕС и нашия регион, първо на политическо ниво, а след това на експертно ниво“, каза директорът на RATEL пред Tanjug.

 "Процесът на намаляване на цената на роуминга в Европейския съюз отне почти 10 години, за да се стигне до ситуация на не роуминг между държавите от ЕС", обясни Tintor, който припомня, че Сърбия, следвайки европейската методология за премахване на роуминга между държавите-членки на ЕС, е постигнала споразумение за ценовия роуминг - първо по-ниска и след това отменена в региона.

Страната, която председателства BEREC тази година, е Швеция, а председателят на организацията и директорът на Шведската агенция за електронно регулиране Dan Sjöblom заяви пред Tanjug, че подкрепят инициативата за прекратяване на роуминга в региона, както и между региона и ЕС.

„Ние сме наясно с инициативата, която присъства в икономиките на Западните Балкани. Разбира се, понастоящем не можем да ви дадем точните дати, но се подкрепяме и вървим в тази посока “, каза Dan Sjöblom.

Представителите на участващите страни в срещата в Белград посочват, че една от най-важните теми, които ще обсъдят през следващите два дни, е въпросът за информационната сигурност на 5G мрежите, тъй като тази технология се въвежда в много страни, включително и Сърбия.

„Това са бъдещите мрежи, които очакваме в Сърбия догодина. Голям брой хора ще комуникират чрез тези мрежи, но по-важното е, че голям брой устройства ще комуникират между мрежите и това е една от иновациите, които 5G мрежите носят - комуникацията на устройства “, обяснява директорът на RATEL.

Той посочи, че е важно операторите, които предоставят услуги, както и потребителите, които ги използват, да спазват всички изисквания на професията и регулаторите, за да се избегнат неблагоприятни ситуации.

 Днес RATEL подписа споразумение за сътрудничество с Белгийския институт за пощенски услуги и далекосъобщения на Кралство Белгия (BIPT), което, според Tintor, ще засили още повече сътрудничеството и обмена на опит със своите белгийски колеги, страната, която председателства BEREC догодина.

След Норвегия през 2015 г. това е вторият път, откакто срещите на организацията са били домакини на страна извън ЕС.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени по време на двудневната сесия, са доклад за сравнителните данни за международния роуминг в Западните Балкани, Насоките за мрежи с голям капацитет, както и Насоките за параметрите на качеството на интернет услугите, предоставяни на крайните потребители.

 Цитирано от: www.krstarica.com