Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС/Комисията) след проведени обществени консултации, с Решение № 783 от 22.07.2010 г., прие промяна в начина на номеронабиране на географски номера в Република България

 

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС/Комисията) след проведени обществени консултации, с Решение № 783 от 22.07.2010 г., прие промяна в начина на номеронабиране на географски номера в Република България. Считано от 10.01.2011 г. се въвежда закрито номеронабиране при запазване на географското значение на номерата.

 

 

При закрито номеронабиране за осъществяване на повикване винаги се използва целия национално значим номер, включително и националния код за направление, независимо дали викащия и викания абонати се намират в рамките на едно населено място или в различни населени места. Също така ще бъде запазено избирането на префикса „0”. По този начин преминаването от открито към закрито номеронабиране ще доведе до промяна единствено при номеронабирането в рамките на един и същи географски код, тъй като и в момента при междуселищно набиране и набиране към мобилни и негеографски номера се използва целия национално значим номер и префикс „0”.

 

Промяната на начина на номеронабиране ще осигури възможност за използване на допълнителен номерационен капацитет от географски номера в рамките на съществуващите географски кодове и за осъществяване на преносимост на географски номера в регионите обслужвани от аналогови централи.

 

До 10.01.2011 г. предприятията следва да извършат необходимите промени и настройки в мрежите си, както и да бъде проведена предварителна разяснителна кампания за крайните потребители.

 

Таблицата с постъпилите в Комисията, в рамките на обществените консултации, становища от заинтересованите страни може да бъде намерена на страницата на КРС в раздел „Обществено обсъждане и консултации”.