Търсене в сайта

КРС откри процедура за обществени консултации на проект на Инструкция за извършване на съвместни проверки на място по чл. 108, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари от Специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Комисия за регулиране на съобщенията по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари

Комисия за регулиране на съобщенията откри процедура за обществени консултации на проект на Инструкция за извършване на съвместни проверки на място по чл. 108, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари от Специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Комисия за регулиране на съобщенията по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари.

Проектът е приет с Решение № 371 от 04.12.2023 г. на Комисията за регулиране на съобщенията и е разработен във връзка с разпоредбите на чл. 108, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари и чл. 95, ал. 2 от Закона за пощенските услуги.

Мотиви за изготвяне на проекта:

Проектът на Инструкция е изготвен на основание чл. 108, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Съобразно чл. 108, ал. 3 от ЗМИП, контролните органи от специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ (САДФР) на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършват проверки на място на задължените лицата по чл. 4 от същия член по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари. Разпоредбата на ал. 4 от чл. 108 от ЗМИП указва, че проверките по предходната алинея могат да се извършват съвместно с органите за надзор, като редът за извършването им се определя със съвместни инструкции на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ и ръководителите на органите за надзор.

С измененията в ЗМИП (ДВ, бр. 84 от 2023 г.) като надзорен орган е включена и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Към настоящия момент няма Инструкция за реда за извършване на съвместни проверки на място с КРС по отношение на лицата по чл. 4, т. 7 от ЗМИП.

В тази връзка, от представители на ДАНС и КРС беше разработен проект на Инструкция по чл. 108, ал. 4 от ЗМИП.  

С издаването на инструкция по чл. 108, ал. 4 от ЗМИП ще се уреди редът за извършване на съвместни проверки на място на лицата по чл. 4, т. 7 от ЗМИП от контролните органи на САДФР на ДАНС и КРС  по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари, като по този начин ще се внесе яснота по отношение издаването на заповедите за проверките, плана за извършването им, разпределението на отговорностите между двете институции, избягване на дублиращи действия по контролната дейност, както и административна икономия.  В този смисъл, с издаването на Инструкцията ще бъде постигната възможност за осъществяване на съвместната контролна дейност от страна на САДФР на ДАНС и КРС, като ще се повиши крайната ефективност на националната система за превенция и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това, от своя стана, ще повиши ефективността при прилагането на превантивното законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, като в същото време ще допринесе за повишаване на сигурността на бизнес средата в Република България в дългосрочен план.

За изпълнението на проекта на акт не са необходими допълнителни разходи /трансфери/други плащания, които да бъдат одобрени нито по бюджета на ДАНС, нито по бюджета на КРС за 2023 г. за сметка на други бюджети по държавния бюджет.

Предложеният проект на акт не води до въздействие върху държавния бюджет.

Очакваният резултат от прилагането на проекта на акт е да се установи трайна форма на взаимодействие между органите на САДФР на ДАНС и КРС по повод упражняване на контрол върху определена категория задължени субекти по ЗМИП за изпълнението от тях на предвидените от същия закон и правилника за прилагането му  мерки  срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.   

С предложения проект на нормативен акт не се предвижда въвеждането на изисквания на европейското законодателство, поради което не е приложена справка за съответствието му с европейското законодателство, както и не се предвижда въвеждане на регулаторни или регистрационни режими.

КРС очаква становища на заинтересованите лица по Проекта в срок до 08.01.2024 г.  на адрес: гр. София, ул. „Гурко” № 6, Комисия за регулиране на съобщенията и e-mail адрес: info@crc.bg

Проектът е публикуван на Портала за обществени консултации към Министерския съвет със срок за обществено обсъждане до 08.01.2024 г.