Търсене в сайта

КРС откри процедура за обществено обсъждане на проект на решение за изменение на Правила за определяне на условията и реда за предоставяне на информация за местоположението на потребителите и данни за крайния ползвател от предприятията, предоставящи междуличностни съобщителни услуги с номера при спешни повиквания

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) откри процедура за обществено обсъждане на проект на решение за изменение на Правила за определяне на условията и реда за предоставяне на информация за местоположението на потребителите и данни за крайния ползвател от предприятията, предоставящи междуличностни съобщителни услуги с номера при спешни повиквания.

Проектът е приет с Решение № 331 от 16.11.2023 г. и е разработен във връзка с чл. чл. 255  и чл. 30, т. 8 от Закона за електронните съобщения.

Мотиви за изготвяне на проекта

Проектът на Правила за определяне на условията и реда за предоставяне на информация за местоположението на потребителите и данни за крайния ползвател от предприятията, предоставящи междуличностни съобщителни услуги с номера при спешни повиквания (Проекта) е разработен във връзка с разпоредбите на чл. 30, т. 8 и чл. 255, ал. 4 от Закона за електронните съобщения.

В съответствие с член 109, параграф 8 от Директива (ЕС) 2018/1972 , Европейската Комисия е приела Делегиран регламент (ЕС) 2023/444 на Комисията от 16 декември 2022 година за допълнение на Директива (ЕС) 2018/1972 на Европейския парламент и на Съвета с мерки за осигуряване на ефективен достъп до службите за спешно реагиране посредством спешни повиквания към единния европейски номер за спешни повиквания „112“ .

В Глава 2 на Делегирания регламент „Информация за местонахождението на обаждащото се лице“ - чл. 3, са посочени критерии за точността и надеждността на информацията за местоположението на обаждащото се лице, които следва да бъдат определени съгласно член 109, параграф 6 от Директива (ЕС) 2018/1972. Националните регулаторни органи определят критериите, като вземат предвид параметрите, посочени в параграфи 2 и 3 на същия член.

Систематичното място за определяне на посочените в Делегирания регламент критерии е в приеманите от КРС Правила за определяне на местоположението при спешни повиквания.

С предложения проект действащите правила са допълнени с Глава пета – „КРИТЕРИИ ЗА ТОЧНОСТТА И НАДЕЖДНОСТТА НА ИНФОРМАЦИЯТА ЗА МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО НА КРАЙНИТЕ ПОЛЗВАТЕЛИ“. Създадена е нова разпоредба (чл. 14а.), като в алинея 1 са определени критерии при спешни повиквания от фиксирани мрежи, а в алинея 2 – критерии при спешни повиквания от мобилни мрежи.

Заинтересованите лица могат да представят становища по проекта в срок до 20.12.2023 г. на адрес: гр. София, ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ № 6, Комисия за регулиране на съобщенията и на e-mail адрес: info@crc.bg.