Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията прие проекти на пазарни анализи

 

 

Комисията за регулиране на съобщенията  (КРС) на свое редовно заседание, проведено на 11.09.2008 г. откри процедура по обществено обсъждане на проекти на пазарните анализи в областта на електронните съобщения. Тези проекти дефинират приоритетните пазари, с оглед спецификата и нивото на развитие на електронните съобщения в България, а именно: пазара на терминиране на гласови повиквания в индивидуални мобилни мрежи и пазарите на генериране, терминиране и транзит на повиквания от определено местоположение на обществени телефонни мрежи. Посочените пазари са определени в съответствие с Европейската регулаторна рамка 2002 и подлежат на ex ante (предварително) регулиране с цел оценка наличието на ефективна конкуренция на съответния пазар. В приетите от КРС проекти се определят и предприятия със значително въздействие върху съответния пазар, както и се налагат специфични задължения на тези предприятия. Наложените специфични задължения са индивидуализирани спрямо всяко предприятие, съобразно изводите от анализите и установените конкурентно-правни проблеми.
 

Най-общо, наложените задължения на предприятията, предоставящи мобилни и фиксирани услуги са: задължение за достъп до и ползване на необходими мрежови средства и съоръжения, задължение за прозрачност, задължение за равнопоставеност, задължение за публикуване на Типово предложение, ценови ограничения, включително задължения за разходоориентираност.

 

С приемането на проектите на пазарните анализи, КРС изпълнява едно от основните си правомощия по Закона за електронните съобщения и продължава своите решителни и последователни действия по преодоляване на асиметрията в цените за терминиране от фиксирани към мобилни мрежи и цените от мобилни към мобилни мрежи. В началото на тази година КРС прие решение, с което наложи на мобилните предприятия постепенно намаляване на цените за терминиране. Към настоящия момент, от м. февруари тази година същите са намалени с 16,01% за часовете на силен и с 20,77% за часовете на слаб трафик.

 

С предложените в резултат на пазарните анализи мерки, тенденцията за намаляване продължава, като в периода 01.07.2008 г. - 01.07.2010 г. цените за терминиране ще намалеят с:

 

от фиксирани към мобилни мрежи - 60,6 % в силен трафик, 66,9% в слаб трафик

 

от мобилни към мобилни – 49,6% в силен трафик , 49,5% в слаб трафик.

 
С това ще се постигне симетричност на цените и доближаване до средноевропейските цени.

 
За същия период цените за терминиране във фиксирани мрежи в двоен сегмент ще намалеят с 48,3%  в силен трафик и 58,3% в слаб трафик.

 

В хода на общественото обсъждане операторите и всички заинтересовани лица ще имат възможност да представят своите становища по проектите на пазарни анализи, които ще бъдат разгледани и анализирани от КРС.