Търсене в сайта

Приет е правилник за дейността на Фонда за компенсиране на загубите от предоставяне на универсалната услуга

      На свое редовно заседание членовете на Управителния съвет на Фонда за компенсиране на универсалната услуга (Фонда) приеха правилник за дейността му. Фондът е юридическо лице, в което се набират средства за възстановяване на нетни разходи от предоставяне на универсалната услуга.

      В управителния съвет на Фонда са включени представители на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Българската Народна банка, Министерство на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията. Председател на УС е Валентин Хараламбов - заместник- председател на КРС.

      С влизане в сила на Закона за електронните съобщения се променя част от режима за компенсиране на загубите. Предприятията, за които предоставянето на универсална услуга представлява несправедлива тежест, могат да бъдат компенсирани на базата на критерии, изчерпателно изброени в ЗЕС. Това става след анализ на разходите на предприятията, който след одитиране се представя на управителния съвет на Фонда.