Търсене в сайта

КРС прие проекти на “Правила за условията и реда за предоставяне и ползване на функциите на мрежата “идентификация на линията на викащия”, “идентификация на свързаната линия” и „тонално номеронабиране” и „Списък на приложимите препоръчителни стандарти и спецификации използвани при предоставяне и ползване на CLI и DTMF dialing”

Проектът на Правилата е приет в изпълнение на правомощията на Комисията, определени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), обн. в Държавен вестник бр. 41 от 22.05.2007 г., в сила от 26.05.2007 г., да изготви правила, които да уреждат условията и редът за предоставяне и ползване на функциите на мрежата “идентификация на линията на викащия”, “идентификация на свързаната линия”  и „тонално номеронабиране”.

 

Правилата са изготвени въз основа на съществуващата Наредба № 20 за условията и реда за предоставяне и ползване на функциите на мрежата "идентификация на линията на викащия"(CLI) и "идентификация на свързаната линия"(COL).

 

Регулаторна рамка 2002 на ЕС не внася измененение в условията, които е необходимо да спазват предприятията предоставящи електронни мрежи и услуги при използване на функциите на мрежата CLI и COL, предаването на CLI между мрежите и реда за предоставяне на CLI услуги на потребителите. Ето защо направените в проекта изменения са основно терминологични с цел привеждане на документа в съответсвие с разпоредбите на ЗЕС, както и са въведени нови определения.

 

В проекта е предвидено КРС да определя „Списък на приложимите препоръчителни стандарти и спецификации използвани при предоставяне и ползване на CLI и DTMF dialing. Такъв списък съществува и към момента, но в него са посочени само стандартите  и спецификациите свързани с функциите на мрежата CLI и COL. Във връзка с въвеждане на изискването за DTMF dialing списъкът е допълнен.

 

Нов елемент в правилата се явява разпоредбата на чл. 17, която засяга „тоналното номеронабиране” (DTMF dialing). Въведеното условие за използване на DTMF dialing в електронно съобщителните мрежи е съобразено с изискванията на Директива 2002/22/ЕС за универсалната услуга.

 

В съответствие с разпоредбата на чл. 257 във връзка с чл. 36 от ЗЕС, Комисията открива процедура за обществено обсъждане, като проектите са публикувани на страницата на Комисията в Интернет www.crc.bg. Заинтересованите лица могат да изпращат писмените си становища в 30-дневен срок от датата на настоящата публикация на адрес гр.София, ул.”Гурко” №6, Комисия за регулиране на съобщенията

 

 

За контакти:

 

Албена Мирoшникова – съветник в Kабинета към Комисията

e-mail: amiroshnikova@crc.bg,

 

Калин Каролев – главен експерт

e-mail: kkarolev@crc.bg,


телефон: 02/949 22 73