Търсене в сайта

Трите мобилни оператора подписаха процедурата за преносимост на номерата

 

И трите български мобилни оператора М-тел, Глобул и Вивател днес подписаха процедурата за преносимост на мобилните номера. Така те изпълниха задълженията си, по приетите от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) - Функционални спецификации за преносимост на номерата в мобилни телефонни мрежи.

 

Документът беше изготвен с активната медиация и съдействие на националния телекомуникационен регулатор и добросъвестното участие на трите компании. Страните  направиха всичко необходимо, за да бъде постигнато компромисно решение между трите оператора, в името на интересите на крайните потребители и документът да бъде подписан в срок.

 

В процеса на преговорите и трите компании направиха многобройни отстъпки, с единствената цел, процедурата да бъде изготвена навреме и услугата да стартира в интерес на клиентите.

 

С подписването, М-Тел, Глобул и Вивател, декларираха волята си да изпълнят задълженията си в срок, за да може услугата да стартира максимално бързо.  До две седмици, операторите трябва да въведат правила, по които ще се осъществява преносимостта на номерата. Те ще бъдат отразени в общите условия за взаимоотношенията им с потребителите и ще могат да се прочетат в Интернет страниците на трите предприятия. КРС ще следи за стриктното спазване на сроковете и ще продължи да настоява за максимално бързо въвеждане на преносимостта на номерата.

 

За контакти:

 

Албена Мирoшникова – съветник в Kабинета към Комисията

e-mail: amiroshnikova@crc.bg,

 

Калин Каролев – главен експерт

e-mail: kkarolev@crc.bg,

 

телефон: 02/949 22 73