Търсене в сайта

КРС прие решение за намаляване на цените на едро за терминиране в мобилна телефонна мрежа

      Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) задължи „МОБИЛТЕЛ” ЕАД и „КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ” ЕАД да намалят цените на едро за терминиране от фиксирана в мобилна телефонна мрежа. То ще се осъществи на четири стъпки в рамките на две години. В момента цените са 38.1 ст. в силен трафик и 36.6 ст. в слаб трафик. От 1 февруари 2008 година те стават съответно 35 ст. и 32,5 ст. В решението на националния регулатор са застъпени още три последващи намаления, които ще влязат в сила от 1 юли, 1 януари 2009 г. и 1 юли 2009 година. В края на периода се очаква намалението на цените, спрямо базовите цени действащи към момента, да бъде, както следва: за силен трафик 34,38% , а за слаб 48,09%. Ако след анализа на пазарите за 2008 година се установи разлика между себестойността на услугата и планираните цени, КРС си запазва правото да направи допълнителни корекции на ценовите равнища.  

     Представителите на БТК поеха ангажимента до 1 април 2008 г. да намалят цените за терминиране на трафик в тяхната мрежа, както следва:  от 10 ст. на 6 ст. за силен и от 7,5 ст. на 5,3 ст. за слаб трафик. Очаква се това да намери отражение в пропорционално намаляване цените на дребно на телефонните разговори.

До сега България поддържаше най-високите цени за терминиране от мобилни към фиксирани мрежи сред страните от ЕС. Те не са променяни от 4 години. Намалението на цените стана възможно след активна намеса на КРС като медиатор.