Търсене в сайта

Срокът за промяна на Общите условия на операторите изтече на 29 февруари 2012 г.

 

Във връзка с изпълнението на влезлия в сила Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ЗИД на ЗЕС, в сила от 29.12.2011 г.) Комисията за регулиране на съобщенията информира, че съгласно § 211 от Преходните и заключителни разпоредби, всички предприятия, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги са задължени да приведат общите условия на договорите с крайните си потребители в съответствие с изискванията на глава 14 в срок до два месеца от обнародването на закона (бр. 105 на ДВ от 29.12.2011 г.).

 

Определеният от законодателя период за извършване на промените изтече на 29.02.2012 г. От тази дата всички действащи и приложими общи условия на договорите с потребителите на електронни съобщителни услуги следва да отговорят на изискванията на глава 14 “Защита на интересите на крайните потребители” от Закона за електронните съобщения.

 

Съгласно последите промени в закона Общите условия на предприятията задължително съдържат и разпоредби, уреждащи условията и реда за прекратяване на договора от страна на абоната; условия и ред за договаряне изплащането на обезщетения, дължими от предприятието, когато е осъществило пренос на номера в нарушение на установените за това правила; задължение за предприятието за уведомяване на крайните потребители не по-късно от един месец от изтичане на срока на индивидуалните договори с тях.

 

Отделно от това, общите условия следва да бъдат съставени от предприятията ясно, изчерпателно и в леснодостъпна за абоната форма.