Търсене в сайта

Новата информационна система "Лицензиране и регистри" на КРС с престижна международна награда „Diskobolos” за 2011 година

 

 

Проектът на Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) за развитие  на  информационната система "Лицензиране и регистри", разработен по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), беше удостоен със специалната награда на международния конкурс „Diskobolos” за 2011г.  

Престижните международни отличия се връчват от 1995 година на най-успешните постижения при използване на модерните ИТ технологии в бизнеса и администрацията. Сред организаторите и журито на конкурса са представители на Съвета на европейските професионални информационни общества -  CEPIS, Европейската търговска камара – EEIG, Сръбската асоциация на информационните технологии - JISA,  регионални търговско-промишлени палати, изтъкнати ИТ експерти.

Отличената нова информационна система на КРС вече предоставя 39 електронни административни услуги по ЗЕС, ЗПУ и ЗЕДЕП. С въвеждането в действие на „Лицензиране и регистри“ Комисията представя нов, адекватен на изискванията на ЕС, начин за комуникация с гражданите и бизнеса, като се улеснява максимално достъпът до административните услуги и публични бази данни.   Внедряването на проекта превърна КРС в първия български секторен регулатор, който извежда процесите на комуникация с бизнеса и гражданите на качествено ново ниво, спазвайки принципите на съвременното е-управление.

Тази година за наградите на конкурса  „Diskobolos” бяха  регистрирани 128 проекта, от тях 52 бяха номинирани в 13 –те категории на конкурса.

Проектът на КРС  "Лицензиране и регистри" бе отличен в категорията „Обществени услуги”. Наградите бяха  връчени на 20 декември 2011г. в Белград, Сърбия.