Търсене в сайта

Председателят на КРС д-р Веселин Божков присъства на откриването на Службата на BEREC в Рига

 

На 14 октомври 2011г. делегация, водена от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков, присъства на официалната церемония по откриване на Службата на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (BEREC) в Рига.

 

В събитието взеха участие президентът на Латвия - Андрис Берзинш, латвийският премиер - Валдис Домбровскис, заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по цифровия дневен ред - Нели Крус, председателят на BEREC за 2011 г. - Крис Фонтейн, както и представители на всички европейски регулатори в областта електронните съобщения.  

 

Подкрепата за развитието на единния телекомуникационен пазар в Общността и гарантиране последователното прилагане на регулаторната рамка на ЕС за електронните съобщения във всички държави-членки, е основната роля на BEREC. Неговата дейност се подпомага административно и експертно от новооткритата Служба, в която ще работят 28 души от всички страни-членки.

 

Българският регулатор участва активно в работата на BEREC, както на експертно ниво, в рамките на работни групи, така и на ниво ръководители в пленарните заседания. КРС и националните регулаторни органи на останалите държави-членки на ЕС използват тази платформа за обмен на информация и най-добри практики по регулаторни въпроси в сферата на електронните съобщения, и за обсъждане предизвикателствата, пред които телекомуникационния сектор е изправен, като ревизираната регулаторна рамка, мрежите от следващо поколение, конвергенцията на мрежи и услуги, координиране на мерките и адекватен мониторинг, международен роуминг, регулаторно счетоводство и др.