Търсене в сайта

КРС организира среща между операторите и потребителски организации по проблемите с преносимостта на номерата

 

Във връзка с постъпили писма от организации на потребителите относно проблеми свързани с осъществяване на процедурата по преносимост на номерата, Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/  организира среща с представители на Асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ), Движение за национално единство и спасение (ДНЕС), мобилните оператори, Сдружение за електронни комуникации (СЕК) и Асоциация "Телекомуникации" (АСТЕЛ).

 

Основната цел на дискусията беше всички заинтересовани страни да обсъдят процедурата за преносимост на номерата и проблемите, които все още срещат потребителите на електронни съобщителни услуги в отношенията си с операторите.

 

Беше отчетен значителен напредък при осъществяването на преносимостта на номерата. Статистиката сочи, че до 31 май 2011г. пренесените фиксирани номера са 78 924, а пренесените мобилни 161 868, което е тройно увеличение на броя на пренесените номера, след въвеждането на преносимостта  на „едно гише”.

 

Операторите регистрираха драстично намаление на жалбите на техни абонати. Въпреки това съществуват още технически проблеми, които затрудняват процеса. По време на дискусията предприятията обявиха своята готовност за разрешаването им в най-скоро време, както и бъдещи инициативи, с които да гарантират максимално правата на абонатите си, включващи 7-дневен срок за преразглеждане на договора от страна на абоната и намаляване на срока за отговор на жалби от страна на потребителите.

 

Проведената дискусия и направените изводи и предложения поставиха основите за следващия етап от диалога с потребителите на електронни съобщителни услуги, в който КРС ще продължава активно да участва.