Търсене в сайта

Решение на КРС относно преносимостта на номерата на мобилни телефонни мрежи

Комисията за регулиране на съобщенията прие проект на Функционални спецификации за осъществяване на преносимост на национално значими номера при промяна на доставчика на обществена мобилна телефонна услуга, съгласно Приложението.
Съгласно разпоредбата на чл. 134, ал.1, т.3 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС) предприятията, предоставящи мобилна телефонна услуга следва да осигуряват възможност на своите абонати да запазят номерата си при промяна на доставчика, предоставящ същата услуга. По силата на § 6, ал.1 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗЕС това задължение е в сила и следва да се изпълнява от 01.01.2007 г.
Съгласно разпоредбта на чл. 134, ал.3 от ЗЕС преносимостта на мобилните номера се реализира въз основа на правила, определени във функционални спецификации, които се приемат от Комисията за регулиране на съобщенията. С посочената разпоредба се продължават правомощията на КРС във връзка с изработването на функционални спецификации, които следва да бъдат спазвани от мобилните предприятия при осъществянане на преносимостта.
До настоящия момент реално преносимостта не е въведена, въпреки че КРС е приела всички необходими актове, които са основа за нейната реализация. Към момента продължават да действат функционалните спецификации, приети с решение № 1629 от 03.08.2006 г. на КРС по силата на окончателно потвърдено предварително изпълнение. Съдържанието на действащите спецификации, приети от КРС, съответства на изискванията на чл.134, ал.3 от ЗЕС. Относно изискванията във връзка с начина на определяне на цените при осъществяване на преносимост, задълженията в тази посока са установени с разпоредбата на чл.136, ал.1 от ЗЕС и за тяхното изпълнение не се налага приемането на изричен акт от страна на Kомисията.
Действащите към момента функционални спецификации от гледна точка на своето съдържание съответстват на изискванията на ЗЕС, но с оглед формалното им привеждане в съответствие с разпоредбите на ЗЕС, с настоящото решение КРС поставя на обществено обсъждане проекта.
В съответствие със ЗЕС и на основание чл. 36, ал. 1 и ал. 2 и чл. 134, ал. 3 от закона, регулаторът открива процедура за обществено обсъждане, като проектът на Функционални спецификации е публикуван на страницата на КРС в Интернет www.crc.bg. Заинтересованите лица могат да изпращат писмените си становища в 30-дневен срок на адрес гр.София, ул.”Гурко” №6, Комисия за регулиране на съобщенията.

Направените в срок предложения и забележки по проекта на Функционални спецификации ще бъдат разгледани от КРС.