Търсене в сайта

С Решение № 377 от 14.04.2011 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие проект за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от КРС за 2011 г. по Закона за електронните съобщения (ЗЕС)

 

С Решение № 377 от 14.04.2011 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие проект за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от КРС за 2011 г. по Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Проектът е разработен във връзка с разпоредбите на глава осма от ЗЕС и с решение № 626/2008/ЕО на Европейският парламент и на Съвета на Европа от 30.06.2008 г. Съгласно решение № 626/2008/ЕО на Европейският парламент и на Съвета на Европа от 30.06.2008 г. са регламентирани подбора и издаването на разрешения на оператори на общоевропейски системи, предоставящи мобилни спътникови услуги (МСУ) в честотен обхват 2 GHz. На избраните кандидати: Inmarsat Ventures Limited и Solaris Mobile Limited са определени по 2 честотни ленти с ширина 15 MHz за осъществяване на връзка „Космос-Земя” и „Земя-Космос”, като им е дадено право да кандидатстват пред националните регулаторни органи за паралелно използване на предоставените им честотни ленти за изграждане на допълнителна наземна компонента (Complementary Ground Component, CGC), с която да подобрят покритието си. Във връзка с произтичащото от Решение № 626/2008/ЕО задължение на КРС да бъдат издадени разрешения на избраните кандидати за ползване на интегрирана мобилна спътникова система е необходимо да бъде направено изменение на Тарифа за таксите, които се събират от КРС за 2011 г. по ЗЕС. Предложените изменения в Тарифата предвиждат включване на еднократна такса за издаване на разрешение, годишна такса за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс и годишна такса за контрол за горепосочената система. 

 

В съответствие със ЗЕС и на основание чл. 36, ал. 1 и ал. 2, от закона, регулаторът открива процедура за обществено обсъждане. 

 

Направените в срок предложения и забележки по проекта на изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от КРС за 2011 г. по ЗЕС ще бъдат разгледани от КРС.