Търсене в сайта

КРС прие окончателното решение по отношение на пазарните анализи на пазара на предоставяне на (физически) достъп на едро до мрежова инфраструктура (включително самостоятелен и съвместен необвързан достъп) в определено местоположение и пазара на предоставяне на широколентов достъп на едро

На 22 февруари 2011 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие окончателно решение относно анализа на пазара на предоставяне на (физически) достъп на едро до мрежова инфраструктура (включително самостоятелен и съвместен необвързан достъп) в определено местоположение и на пазара на предоставяне на широколентов достъп на едро в Република България в съответствие с регулаторната рамка на ЕС.  

 

В окончателното решение на КРС са отчетени резултатите от проведените обществени обсъждания със заинтересованите предприятия и са взети под внимание становищата на Комисията за защита на конкуренцията и постъпилите от Европейската комисия (ЕК) препоръки след нотификацията на двата пазара.

 

 

Резултатите от анализа показаха, че пазарът на (физически) достъп на едро до мрежова инфраструктура в определено местоположение и пазара на предоставяне на широколентов достъп на едро подлежат на ex ante регулиране, тъй като на съответните пазари не е налице ефективна конкуренция, поради наличието на предприятие със значително въздействие върху тях.

 

КРС определи „Българска телекомуникационна компания” АД (БТК) за предприятие със значително въздействие върху анализираните пазари. 

 

С наложените специфични задължения на предприятието със значително въздействие върху съответните пазари се цели създаване на условия за ефективна конкуренция, чрез осигуряване на възможности на алтернативните предприятия да предлагат собствени услуги, като по този начин крайните потребители ще имат възможност за по-голям избор.

 

Определянето на цени на едро, изчислени въз основа на разходите на ефективен оператор, както и наложените задължения за равнопоставеност и прозрачност ще създадат увереност в участниците на пазара, че чрез цените се възстановяват ефективните разходи на БТК, като в същото време ще са гарантира на историческото предприятие възвръщаемост на инвестициите.

 

С приемането на окончателното решение на КРС регулаторните мерки подлежат на незабавно изпълнение.

 

Окончателното решение, приложените към него пазарни анализи, заедно с обобщените резултати от проведените обществени обсъждания и консултации с Комисията за защита на конкуренцията и ЕК, са публикувани на 14.03.2011 г. в раздел „Пазарно регулиране - електронни съобщения”