Търсене в сайта

Комисия за регулиране на съобщенията спря незаконно радио в гр. София

 

На 14.11.2010г. при регулярен мониторинг, извършван от Стационарната станция за контрол и мониторинг на радиочестотния спектър „София” на Комисия за регулиране на съобщенията (КРС), е констатирано нерагламентирано излъчване на честота 91.00 MHz. Излъчващият източник е локализиран в района на ж.к. „Люлин-7”.

 

Служители на Главна дирекция "Контрол на съобщенията" при КРС, със съдействието на органите на реда от 09 РУ „Полиция” на МВР, са установили, че нарушителят е 21-годишеният Р.Т. от гр. София. От дома на нарушителя, като веществено доказателство, е било  иззето самоделно радио-предавателно устройство.

 

Съставен е Акт за установяване на административно нарушение на основание чл.324, ал.1 във връзка чл.79 на Закона за електронните съобщения (ЗЕС). За предоставяне на обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги с използване на радиочестотен спектър е необходимо, издадено от Комисия за регулиране на съобщенията, разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс. Предвидените в закона санкции за нарушителите са в размер от 30 000 до 300 000 лв.

 

КРС регулира и контролира осъществяването на електронните съобщения в съответствие със ЗЕС. Контролът е насочен към спазване на изискванията за ползването на радиочестотите и радиочестотните ленти, осигуряване на нормалната работа и равнопоставеност на законните ползватели на спектъра и гарантиране на качество на предоставяните услуги на крайните потребители.