Търсене в сайта

България достигна средноевропейските цени на едро за разговори в мобилни мрежи

                                                                                                                                                                                                                                                              

 

                                                

 

Д-р Веселин Божков и г-н Джулиъс Генашовски, председател на FCC               Д-р Веселин Божков и г-н Бернд Лангехайне, директор на дирекция "Съобщителни услуги - политика и регулаторна рамка", ЕК

 

            

 

 

 

Председателят на КРС обсъди с европейските регулатори актуалните проблеми в телекомуникационния сектор

 

           Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков взе участие в редовната среща на Групата на независимите регулатори (IRG) и на Органа на европейските регулатори на електронни съобщения (BEREC), която се проведе в Амстердам от 29 септември до 1 октомври т.г.

Срещата започна със семинар на тема „Неутралност на мрежите”, на който специален гост беше  г-н Джулиъс Генашовски, председател на американския телекомуникационен регулатор Federal Communications Commission (FCC).

Основните въпроси, обсъдени на срещата, бяха свързани с едно от основните правомощия на регулаторите, а именно с дефинирането на специфични съответни пазари и методологията за извършването на анализите. Също така, беше представено и последното изследване на нивата на цените за терминиране на разговори в мобилни мрежи. Съгласно представените данни България достигна средноевропейското цени за терминиране в мобилни мрежи с новите тарифи, в сила от 1 юли 2010 г.: от 13 ст. и 11 ст., съответно за силен и слаб трафик. Дискутиран беше и въпросът за бъдещето на регулирането на роуминг услугите в ЕС след 2012 г.

По време на заседанието д-р Веселин Божков проведе разговори по актуални регулаторни въпроси и възможности за взаимодействие с председателя на FCC г-н Джулиъс Генашовски, с председателя на BEREC г-н Джон Доърти, г-н Бернд Лангехайне, директор на дирекция „Съобщителни услуги – политика и регулаторна рамка” и с г-жа Параскеви Миху, началник-отдел „Прилагане на регулаторната рамка (I)” към ГД „Информационно общество и медии” на ЕК.

            Проведени бяха и срещи с ръководителите на регулаторите на съседни държави като Румъния, Гърция, Турция, Македония, Хърватия. Основни теми на обсъжданията бяха трансграничните смущения в пограничните райони, прехода към цифрово телевизионно радиоразпръскване, цифровия дивидент. Повдигнати бяха и актуални за всички регулатори въпроси като преносимостта на номерата, пазарните анализи и възможностите за обмяна на опит и добри практики.