Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията успешно обсъди с турския регулатор проблема с трансграничните замърсявания

 

На 16 и 17 септември 2010г. българска делегация, ръководена от председателя на Комисия за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков, беше на работно посещения във Ведомството по информационни и комуникационни технологии на Турция (ICTA). Поводът за проведените разговори между д-р Веселин Божков и Председателя на борда и Президент на ICTA д-р Тайфун Ачарер беше проблемът с трансграничните замърсявания в обхватите за УКВ-ЧМ радио- и телевизионно разпръскване, особено актуален през летния сезон по българското Черноморие. Темата беше допълнително обсъдена и с проф. д-р Давут Дюрсюн - председател на Висшия съвет по радио и телевизия на Турция (RTUK).

 

Председателят на КРС предостави на турската страна конкретни данни от измерванията, осъществени от регулатора през м. август по черноморското ни крайбрежие. КРС отправи и конкретни предложения към ICTA и RTUK за предприемане на специфични мерки, с цел преодоляване на проблема с трансграничните смущения между България и Турция.

 

В резултат на дискусиите страните се договориха за създаване на съвместна работна група, която следва да провежда срещи два пъти годишно и да изготвя доклади за дейността си на тримесечие. Първата задача на работната група ще бъде до края на годината да бъде разработена и приета обща Методика за съвместни измервания на радио смущенията. Също така от месец март 2011 година експерти на регулаторите ще провеждат съвместни измервания поне два пъти годишно и при необходимост други технически изследвания. Турция ще започне изследвания за разширяване на използването на RDS при УКВ-ЧМ радиостанциите за по-добра идентификация на източниците на смущения. След изясняване на източниците на смущения ще бъдат предприети необходимите технически предпазни мерки, като например намаляване на мощността на турските радиостанции. 

 

КРС, ICTA и RTUK се споразумяха да организират регулярно срещи на най-високо ниво за оценка на резултатите на съвместната работна група.