Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията и Министерството на транспорта и благоустройството на Испания отбелязаха финала на проекта “Ролята на КРС в контекста на либерализиран пощенски пазар”

                                                                   

 

 

На 5 юли 2010 година се проведе заключителното заседание на Управителния комитет по проект Ролята на КРС в контекста на либерализиран пощенски пазар, с което се отбеляза финала на контракта.  На срещата присъстваха председателят на КРС д-р Веселин Божков, Н.Пр. Хорхе Фуентес - посланик на Кралство Испания в България, г-н Хесус Миранда – зам.-министър на транспорта и благоустройството на Испания, членове на комисията, както и представители на „Български пощи” ЕАД.

 

Институционален партньор по проекта е Генерална дирекция „Пощенска система” при Министерство на транспорта и благоустройството на Испания. Ръководител от испанска страна е г-н Рафаел Креспо – зам.-ген. директор в министерството, а от българска страна – д-р Веселин Божков, Председател на КРС.

 

В хода на проекта и в рамките на шест мисии се реализираха основните цели, които представляват приоритет за КРС в контекста на либерализиране на пощенския сектор.

 

Испанските и българските експерти анализираха механизма за регулиране на цените за универсалната пощенска услуга, както и настоящата система за определяне на разходите на основния пощенски оператор.

 

Проектът включваше и преглед на националното законодателство в областта на пощенските услуги и оценка на степента на съответствие с Директива 97/67/ЕО и Директива 2002/39/ЕО, с които се поставя началото на либерализацията на пощенския сектор. В резултат на това бяха  предоставени препоръки за изготвяне на насоки по изчисляване на нетните разходи на задължението за предоставяне на универсална услуга.

 

Изготвени бяха и предложения за изменение и допълнение в националното законодателството и подзаконовите нормативни актове, свързани с транспонирането на Третата пощенска директива (2008/6/ЕО). Те обхващат лицензионния режим, бариерите за навлизане, премахването на резервирания сектор и гарантиране на устойчиво предоставяне на универсална пощенска услуга на територията на цялата страна, с високо качество и на достъпни цени.

 

Контрактът Ролята на КРС в контекста на либерализиран пощенски пазар” е вторият успешен проект между КРС и Министерството на транспорта и благоустройството на Испания в пощенския сектор. Реализираните дискусии и обменените най-добри регулаторни практики ще спомогнат за развитието на пощенски услуги в контекста на либерализирания пазар.