Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията прие окончателно решение за определяне, анализ и оценка на пазара на едро на достъп до пасивна (физическа) инфраструктура

На 30 юли 2024 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие окончателно решение за определяне, анализ и оценка на пазара на едро на достъп до пасивна (физическа) инфраструктура.

В Решение № 220/30.07.2024 г. на КРС са отчетени резултатите от проведеното обществено обсъждане със заинтересованите лица, становищата на Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия.

В съответствие с разпоредбите на националното законодателство и европейската регулаторна рамка, КРС приложи теста на трите критерия за определяне на пазар, подлежащ на ex ante регулиране и установи, че разглеждания пазар подлежи на ex ante регулиране. В резултат на извършения пазарен анализ КРС достигна до заключението, че на разглеждания съответен пазар липсва ефективна конкуренция. „Виваком България” ЕАД е определено за предприятие със значително въздействие върху пазара на едро на достъп до пасивна (физическа) инфраструктура, поради което са му наложени следните специфични задължения: задължение за достъп до и ползване на пасивна инфраструктура; задължение за равнопоставеност; задължение за прозрачност; задължение за изготвяне и публикуване на Типово предложение за достъп до пасивна инфраструктура; ценови задължения.

Окончателното решение, приложеният към него пазарен анализ, заедно с резултатите от проведеното обществено обсъждане и консултации с Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия, са публикувани в подраздел Окончателни решения, приети от КРС в резултат от първи кръг определяне, анализ и оценка на съответните пазари на електронни съобщения на раздел „Регулиране - електронни съобщения“ в рубрика „Области на регулиране“.