Търсене в сайта

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията направи първа копка на строежа на Лаборатория за електромагнитна съвместимост

В навечерието на Световния ден на телекомуникациите и информационното общество – 17 май, с водосвет и първа копка председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров и членове на комисията дадоха старт на строителството на Лабораторията за електромагнитна съвместимост-ЕМС в столичния кв. „Суходол“. Гости на събитието бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, зам.-министърът на транспорта и съобщенията Борис Герасимов, представители на държавни и общински институции, представители на фирмите изпълнители и др.

Лабораторията за ЕМС ще има за цел да подпомогне контролната дейност на Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения (ЗЕС) относно радиосредствата и проверка на съответствието им с нормативните документи по отношение на ЕМС.

„За мен е особена чест да дадем начало на това строителство“, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. Това е резултат от работата на един немалък колектив и се радвам, че те работиха с ентусиазъм и жар“, добави той.

„Това е проект, който е изключително важен за обществото, защото електромагнитните уреди са нещо, с което всеки ден използваме“, каза заместник-министърът  на транспорта и съобщенията Борис Герасимов. По думите му малко хора си дават сметка колко е важно тези уреди да работят съвместимо един с друг. „Една лаборатория е от огромно значение за това да се чувстваме сигурни и спокойни“, добави Герасимов.

С изграждането на лабораторията, което се предвижда да завърши през 2025 година, Комисията за регулиране на съобщенията  ще отговори на изискванията на европейското законодателство относно предоставянето на пазара на радиосъоръжения и елетромагнитната им съвместимост и ще предостави възможност за защита интересите на крайните потребители.