Търсене в сайта

Председателят на КРС присъства на демонстрации по проекта 5G SEAGUL

На 24 април в района на ГКПП Кулата-Промахон бяха представени резултатите от първата фаза на проекта (5G SEAGUL) за 5G свързаност по трансграничния транспортен коридор България-Гърция.

Проектът е за изграждане на инфраструктура за 5G свързаност по коридора България – Гърция, с цел поддържане услугите за свързана и автоматизирана мобилност, като същият е изпълняван от консорциум, с участието на А1 България и гръцките компании  COSMOTE и WINGS ICT Solutions.

В присъствието на представители на ЕК, български и гръцки официални лица, сред които и председателят на КРС г-н Иван Димитров, бяха валидирани приложения за съвместна свързана и автоматизирана мобилност за безопасност, удобство, логистика и други.

По време на представянето на резултатите, председателят на КРС поздрави участниците за постигнатото в проекта и заяви, че:

„Мрежите от пето поколение вече разгръщат все по-сериозно своя потенциал за развитието на индустрията. Непрекъснатите услуги за пренос на данни и глас между търговски мобилни мрежи на двата телекома A1 и COSMOTE ще създадат условия за автоматизация на превозите и по-безопасен транспорт.“

Проектът 5G SEAGUL стартира през 2023 г. и предстои да бъде завършен през 2025 г. и се съфинансира по програмата на ЕС „Механизъм за свързване на Европа“ (CEF).