Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията и браншови организации проведоха дискусия за противодействие на интернет пиратството

На 29 юни 2023 година, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС/Комисията) проведе среща с представители на браншови организации в сферата на телекомуникациите и защита правата на създателите и разпространители на телевизионни програми и аудио-визуални произведения.

Основна тема на срещата беше възможността за въвеждане на ко-регулационен модел за противодействие на интернет пиратството и защита на авторското право.

Участие в дискусионната среща взеха Сдружението за електронни комуникации (СЕК), Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори – БАБТО, Алианса на технологичната индустрия (АТИ), Сдружението за защита на легалното разпространение на програми ТеРаПро и представители на мобилни оператори.

Сдружението за защита на легалното разпространение на програми – ТеРаПро,  представи пред Комисията и останалите участници, опита на някои от страните в Европа в борбата им срещу интернет пиратството и своите виждания относно възможността за създаване на подобен модел в България, извън държавния сектор, но в тясно взаимодействие с държавните и регулаторни органи при осъществяване на дейността му.

От страна на Комисията беше изразена принципна подкрепа за необходимостта от предприемане на координирани мерки срещу интернет пиратството,  както от страна на държавните институции, така и от страна на частния сектор и неправителствените организации. Председателят на КРС г-н Иван Димитров увери участниците, че Комисията ще участва със свои представители в бъдещи работни групи по обсъдените теми.