Търсене в сайта

Първа годишна среща на Групата на европейските регулатори на пощенски услуги (ERGP)

На 23-ти юни 2023 година в Ларнака, Кипър Групата на европейските регулатори на пощенски услуги (ERGP) проведе своето 24-то и първо за тази година Пленарно заседание.

На заседанието е обсъден и приет проект на Работната програма на ERGP за 2024 г., изготвен в съответствие с трите стратегически стълба на Средносрочната стратегия на ERGP за 2023-2025 г. Проектът на Работна програма предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане в периода 06.07-06.10.2023 г.

По време на заседанието е обсъдено и бъдещето на ERGP. Разгледани и одобрени за публикуване бяха следните документи:

  • Доклад на ERGP (ERGP PL I (23) 7) относно бъдещите нужди от задължение за извършване на универсалната пощенска услуга;
  • Доклад на ERGP (ERGP PL I (23) 13) относно прилагането и изпълнението на Регламента за трансгранична доставка на колетни пратки.

В деня, предхождащ пленарното заседание е проведен вътрешен семинар на ERGP на тема: „Мегатенденции и бъдещата регулаторна рамка в областта на пощенските услуги“. По време на семинара са идентифицирани относимите мегатенденции и как тяхното развитие ще повлияе върху пощенския сектор в Европа през следващите две десетилетия. Резултатите от дискусиите по време на семинара ще допринесат за предстоящото проучване на Европейската комисия (ЕК) относно перспективите на пощенския пазар.

В работата на форума на ERGP участие взе г-жа Анна Хаджиева, член на Комисията за регулиране на съобщенията.

Приетите документи от Пленарното заседание на ERGP ще бъдат публикувани на страницата на ERGP в интернет на следния адрес: https://ec.europa.eu/ergp