Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията сред финалистите в 12-то издание на „Наградите на БАИТ 2022“

На 23 февруари на официална церемония в зала „София“ на ИНТЕРПРЕД – СТЦ София, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) връчи ежегодните награди за принос в развитието на ИКТ сектора в България за 2022 година.

В тазгодишното 12-то издание на „Наградите на БАИТ 2022“, провеждащо се под патронажа на Президента на Република България, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) беше номинирана в категория „Публична администрация“ за разработването на „Регистър на приемно-предавателните станции на наземни мрежи, дейностите по чл. 151, ал. 1, т. 16 от ЗУТ и точките за безжичен достъп с малък обхват“.

Регистърът съдържа систематизирана информация за приемно-предавателните станции и точките за безжичен достъп с малък обхват, като част от данните ще са публично достъпни за всички заинтересовани страни. Публичната част на Регистъра предоставя възможности за ускорено електронно подаване на уведомления/заявления от страна на операторите на електронни съобщителни мрежи, както и достъп до информация, включително географски и графични данни при режим на достъп, определен от КРС и в съответствие с нормативната уредба. Реализирането на проекта ще намали административната тежест чрез облекчаване режима за разполагане на тези съоръжения и създаде предпоставки за насърчаване на предприятията да инвестират в развитието на мобилните мрежи и въвеждането на технологии от нови поколения в полза на потребителите.

Наградата в категорията беше присъдена на Министерството на електронното управление за проекта "Разширяване на обхвата на средата за Междурегистров обмен на справочна и удостоверителна информация, гарантиране работоспособността на същата, създаване и актуализиране на справки, адаптери, присъединяване на нови регистри и надграждане на средата (RegiX) с нови функционалности“.

Комисията за регулиране на съобщенията поздравява наградените и всички номинирани в конкурса.