Търсене в сайта

ВТОРА ГОДИШНА СРЕЩА НА ГРУПАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЕГУЛАТОРИ НА ПОЩЕНСКИ УСЛУГИ (ERGP)

На 25-ти ноември 2022 г., в Барселона, Испания се проведе 23-тото Пленарно заседание на Групата на европейските регулатори на пощенски услуги. Това е втора среща за годината на групата, където се обсъждат актуални за сектора въпроси и политики.   

Програмата на събитието стартира на 24 ноември с работен семинар със заинтересованите страни на ERGP на тема: „Бъдеще на универсалната пощенска услуга“, разглеждащ тази услуга в контекста на значителния спад в обема на традиционните пощенски пратки и бума на колетите, предизвикан от електронната търговия и новите потребителски нагласи.

На семинара експерти от пощенските оператори, регулаторни органи и академичните среди са представили своя опит и препоръки по отношение гарантирането на икономическата, социалната и екологична устойчивост на универсалната пощенска услуга в контекста на повишаване ролята на потребителите.

На редовното 23-то Пленарно заседание са обсъдени и приети Средносрочна стратегия на ERGP за 2023-2025 г. и Работна програма на ERGP за 2023 г. с идентифицирани основни области на работа за периода, предвид развитието на пощенския сектор и променените нужди на потребителите, възникнали от електронната заменяемост на услугите и електронната търговия.

Обсъдени и одобрени са доклади относно въздействието на онлайн платформите в пощенския сектор, качеството на услугата, защитата  и обслужването на потребителите, достъпа до пощенската мрежа и др.

По време на пленарното заседание е издигната и подкрепена кандидатурата на г-н Dan Sjöblom, генерален директор на националния регулаторен орган на Швеция за председател на ERGP през 2024 г. 

На форума Комисията за регулиране на съобщенията беше представена от г-жа Анна Хаджиева, член на Комисията, г-жа Боряна Стоева, директор на дирекция „Регулиране“ и г-жа Юлия Бижева, началник на отдел „Регулиране на пощенските услуги“.

Приетите документи от Пленарното заседание на ERGP ще бъдат публикувани на страницата на ERGP в интернет на следния адрес: https://ec.europa.eu/ergp