Търсене в сайта

Трета годишна среща на Органа европейските регулатори в областта на електронните съобщения (BEREC) и Групата на независимите регулатори ( IRG)

         

              От 5-ти до 7-ми октомври Залцбург, Австрия беше домакин на 59-та Генералната асамблея на IRG и 52-те Пленарни заседания на BEREC.

             В програмата на третото за годината пленарно заседание на Съвета на регулаторите на BEREC, беше проведен избор за председател на BEREC за 2024 г. и заместник-председатели за 2023 г., като съответно бяха избрани Tonko Obuljen – председател на HAKOM (Хърватия), Hana Továrková – председател на CTU (Чехия) и Robert Mourik – председател на ComReg (Ирландия).

            Одобрени за публикуване са Доклад на BEREC относно прилагането на Регламента за отворен интернет, 3-ти сравнителен доклад за комуникации в рамките на ЕС и проект на сравнителен доклад на BEREC за роумингa в Западните Балкани. Обсъдени са въпроси, свързани с еволюцията на безжичните мрежи (WNE), отворения интернет, крайните потребители, киберсигурността на 5G мрежите и проекта на становище относно хармонизиран общоевропейски телефонен номер (116 016) за помощ при насилие срещу жени.

            На Генералната асамблея на IRG е одобрен бюджета и е обсъдена работната програма на организацията за 2023 година, както и проведен избор за заместник председатели.

            В работата на двата форума Комисията за регулиране на съобщенията беше представена от нейния председател, г-н Иван Димитров, заместник-председателя г-жа Кристина Хитрова и г-н Ердинч Хайрула, член на Комисията.

           Разгледаните и одобрени документи могат да бъдат намерени на уеб страницата на BEREC.