Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията прие проект на Наредба за правилата за разпределение и процедурите по първично и вторично предоставяне за ползване, резервиране и отнемане на номера, адреси и имена

Комисията за регулиране на съобщенията (Комисията) прие проект на Наредба за правилата за разпределение и процедурите по първично и вторично предоставяне за ползване, резервиране и отнемане на номера, адреси и имена  (проект). Проектът е приет в изпълнение на правомощията на Комисията, определени в чл.137 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

Преди приемане на Закон за изменение и допълнение на ЗЕС (обн., ДВ., бр.17 от 2009 г.), правомощията по издаване на посочената наредба бяха определени за Държавната комисия за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и в тази връзка КРС приема нова наредба. Доколкото се предвиждат съществени изменения спрямо действащата Наредба № 7, приета от ДАИТС, те се отнасят до следното:

            С проекта се определят по-детайлни правила при вторичното предоставяне на номерата. По този начин се създават максимално ясни правила относно правата и задълженията от гледна точка предоставянето на обществена телефонна услуга и използването на ограничен ресурс - номера. Въвежда се изменение, което дава възможност за предоставяне на справочни услуги, в допълнение към предоставяната информация за телефонен номер на абонат. Това изменение разширява възможностите за достъп до справочни услуги при използване на лесно разпознаваем номер. Също така, с проекта се въвеждат изменения относно реда и условията за предоставяне на услуги с добавена стойност. С промените от една страна се постига максимална защита интересите на потребителите от гледна точка възможностите за предварителна и ясна информация за цената на ползваната услуга. От друга страна, въведените изменения ще премахнат всякакви възможни пречки пред преносимостта на негеографските номера, използвани за предоставяне на услуги с добавена стойност.

            В съответствие разпоредбата на чл.137 във връзка с чл. 36 от ЗЕС, Комисията открива процедура за обществено обсъждане, като проектът на наредба е публикуван на страницата на Комисията в Интернет www.crc.bg. Заинтересованите лица могат да изпращат писмените си становища в 30-дневен срок от датата на настоящата публикация на адрес гр.София, ул.”Гурко” №6, Комисия за регулиране на съобщенията.