Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията взе участие в 22-то Пленарно заседание на Групата на европейските регулатори на пощенски услуги (ERGP)

На 30 юни и 1 юли 2022 година в Мадрид, Испания, Групата на европейските регулатори на пощенски услуги (ERGP) проведе своето 22-ро Пленарно заседание. В работата на Пленарното заседание участие взе г-жа Анна Хаджиева, член на Комисията.

Пленарното заседание обсъди и прие за публикуване за обществено обсъждане проекти на Работната програма на ERGP за 2023 г. и на Средносрочната стратегия на ERGP  за 2023-2025 г. С изготвянето на Средносрочната стратегия, ERGP цели да идентифицира основните области на работа през периода 2023-2025 г., отчитайки развитието на пощенския сектор и променените нужди на потребителите, възникнали от електронната заменяемост на услугите и електронната търговия. В проекта са идентифицирани три стратегически стълба, които надграждат действащата стратегия, а именно:

  • Стратегически стълб I - Преразглеждане на пощенския сектор и неговата регулаторна рамка в светлината на дългосрочната екологична устойчивост и цифровизацията;
  • Стратегически стълб II - Насърчаване на конкурентен единен пазар на ЕС в контекста на нарастващите доставки на пратки, генерирани от електронната търговия;
  • Стратегически стълб III - Укрепване правата на крайните потребители и осигуряване на ориентирана към потребителя универсална услуга.

Проектите на Работна програма на ERGP за 2023 г. и на Средносрочна стратегия на ERGP за 2023-2025 г. ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в периода 08.07-08.10.2022 г. Двата документа ще бъдат представени по време на Форума на заинтересованите страни на ERGP, който ще се проведе в Брюксел на 30 септември  2022 г.

Пленарното заседание подкрепи необходимостта от преразглеждане на Директивата за пощенските услуги, за което важна роля ще има Чешкото председателство на съвета на ЕС.

По време на Пленарното заседание бяха разгледани и приети за сведение докладите относно постигнатия напредък по изпълнение  задачите от работната програма на ERGP за настоящата година и беше одобрено извършеното вътрешно проучване на ERGP относно показателите за качество на пазара на колетни пратки в контекста на развитие на електронната търговия в пощенския сектор.

Пленарното заседание одобри за публикуване доклад ERGP PL I (22) 13 – Анализ на ERGP относно прилагането на член 6 от Регламент (ЕС) 2018/644.

На 30 юни се проведе вътрешен семинар на ERGP на тема „Устойчивост, стратегии и регулация“. В рамките на събитието пощенски оператори, както и експерти от пощенската индустрия и от академичните среди представиха своя опит и препоръки за по-нататъшно насърчаване на екологична устойчивост в пощенския сектор, последван от конструктивна обмяна на регулаторни практики между членовете на ERGP.

Приетите документи от Пленарното заседание на ERGP ще бъдат публикувани на страницата на ERGP в интернет на следния адрес: https://ec.europa.eu/ergp