Търсене в сайта

Комисията за регулиране на съобщенията прие Регулаторна политика за управление на радиочестотния спектър за граждански нужди за периода 2022-2024 г.

С Решение № 96 от 24 март 2022 г., Комисията за регулиране на съобщенията прие Регулаторна политика за управление на радиочестотния спектър за граждански нужди.

С Регулаторната политика се цели осигуряване на добри регулаторни условия за използване на радиочестотния спектър, които да допринесат за развитие на безжичните комуникации, предвидима среда и бъдещото използване на радиочестотния спектър по начин, който ще донесе най-голяма полза за обществото.

Регулаторната политика съдържа основните цели, механизми и подходи за управление на радиочестотния спектър за граждански нужди за посочения период. Разгледани са и въпросите, свързани с предстоящите промени в политиката в областта на електронните съобщения в Европейския съюз и прилагането им в България.

 Определени са действията, които в близко бъдеще следва да бъдат извършени за осигуряване на регулаторни условия за използването на радиочестотен спектър за 5G мрежи, безжични мрежи с голям капацитет във високите честотни обхвати, безжични системи за достъп от следващо поколение (като Wi-Fi), интелигентни транспортни системи, иновативни спътникови мрежи, цифрово радиоразпръскване на телевизионни и радио програми, мрежи за подготовка на програми и специални събития (PMSE), радиосъоръжения с малък обсег на действие, както и условия за използване на радиочестотен спектър от съществуващите мрежи, които имат своите предимства при предоставяне на услуги на потребителите.

В резултат на заложените регулаторни действия Комисията за регулиране на съобщенията, в съответствие със своите правомощия, си поставя задачи и индикативни срокове за изпълнението им.

Регулаторната политика на КРС за периода 2022-2024 година ще бъде обнародвана в официалния раздел на Държавен вестник.