Търсене в сайта

КРС с нова станция за радиомониторинг и измервания в София

 
Комисията за регулиране на съобщения (КРС) вече разполага с нова съвременна дистанционно-управляема станция за радиомониторинг за контролиране използването на радиочестотния спектър за граждански нужди, източниците на радио смущения и незаконните излъчвания, която въведе в експлоатация в гр. София.
 
В изпълнение на контролните си функции съгласно Закона за електронните съобщения и Плана за развитието на Националната система за мониторинг на радиочестотния спектър за граждански нужди (НСМРЧС) за периода 2021÷2025 г., КРС продължава разширяване на изградената система за радиомониторинг, състояща се от стационарни (обслужваеми и необслужваеми) и мобилни станции за мониторинг на радиочестотния спектър за граждански нужди, разположени на територията на цялата страна.
 
Изградената нова стационарна станция за радиомониторинг е начална стъпка на разширяване на НСМРЧС чрез изграждане на  нови съвременни дистанционно-управляеми станции за радиомониторинг от типа компактни системи. Със станцията ще се осъществява радиомониторинг и измервания на радиочестотния спектър за граждански нужди на територията на гр. София, включително и на обхватите за развитие на 5G мрежите, в съответствие с изискванията на Международния съюз по далекосъобщения (ITU).
 
Началото на разширението и обновлението на НСМРЧС започна през 2021 г. с доставката на нова съвременна мобилна станция за радиомониторинг. Функционалните възможности на новата мобилна станция позволят провеждане на специализирани измервания в т. ч. и в режим на “drive test” с цел откриване и локализиране на смущаващи източници и незаконни излъчвания.
 
                                                                                                                              
 
 
 
 
Новите станции за радиомониторинг (мобилна и стационарна) са с разширени функционални и технологични възможности, оборудвани са с последно поколение специализирана апаратура за измерване и анализ на получените резултати в разширен честотен диапазон, с което се подобряват значително възможностите на КРС за контрол на предоставения за граждански нужди радиочестотен спектър на територията на столицата.
 
С развитието на технологиите и навлизането на мобилните мрежи от 5-то поколение задачата за стратегическо планиране и контрол на спектъра от страна на КРС става все по-сложна и изисква Комисията да поддържа и развива съвременна система за мониторинг на радиочестотния спектър за граждански нужди, за да отговори адекватно като регулаторен и контролен орган, и да се справи с предизвикателствата на новите дигитални технологии.