Търсене в сайта

Пазарът на пощенските услуги отбеляза 20% ръст за миналата година

Обемът на пазара на пощенски услуги в България за 2008 г. възлиза на 248 млн.лв, което е 20% ръст спрямо 2007 г. по данни от официалния годишен доклад на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ в областта на пощенския сектор. В рамките на този пазар пощенските оператори предоставят универсална пощенска услуга (УПУ) и неуниверсални пощенски услуги (НПУ). Към края на 2008 г. общият брой лицензирани и регистрирани пощенски оператори е 81, като от тях реално НПУ са извършвали 48, 4-ма, включително и основният пощенски оператор -„Български пощи” ЕАД, са предоставяли НПУ и услугите от обхвата на УПУ, а 3-ма са извършвали само услугата „пощенски парични преводи”.

 

Според годишния доклад, за трета поредна година се запазват основните тенденции в сектора като: устойчив прираст в броя на предоставените услуги и пощенски пратки и приходи УПУ и НПУ, както и запазено съотношение на постъпленията от НПУ и УПУ 2 към 1.

 

Основният пощенски оператор формира 28% от общия обем на пощенския пазар през 2008 г. като се запазва тенденцията към намаление на пазарния му дял. За последната година това намаление е с 5 на сто. Други 21% от пазара се формират от дейността на останалите трима оператори, които предоставят всички услуги от обхвата на УПУ  - Еконт Експрес” ООД, „МИБМ Експрес” ООД и „Тип-Топ Куриер” АД. Техният общ пазарен дял за последната година се е увеличил с 3% спрямо 2007 г. Останалите 51% от пазара се разпределят между операторите на НПУ и тези,  извършващи услугата пощенски парични преводи.

 

За 2008 г. Български пощи” ЕАД реализира положителен финансов резултат от изпълнението на УПУ, поради което не е кандидатствало и не е ползвало компенсация от държавния бюджет. От значение е също така, че през 2008 г. е подписан първият договор за взаимен достъп до мрежите на „Български пощи” ЕАД и „Тип-Топ Куриер” АД за обхвата на УПУ, който поставя началото за отваряне на мрежата на историческия пощенски оператор за конкуренти.

 

По-голямата част от приходите в пощенския сектор се формират от предоставяне на НПУ. Конкретно,с най-голям относителен дял от обема на целия пазар са  постъпленията от  куриерски услуги, приходите от които през 2008 г. са се увеличили с 30 % спрямо 2007 г.

 

Разраства се също услугата „хибридна поща”, което се дължи на технологията при предоставянето й, а именно трансформирането на подадени по електронен път данни в пощенски пратки и доставянето им до получателите. За последните 3 години приходите от тази услуга формират до 12% от обема на пощенския пазар в България.

 

Въпреки прираста на пощенския пазар, световната финансово-икономическа криза се отразява върху сектора, чрез очакванията за свиване на пазара и по-малки инвестиции в сравнение с последните 4 години.

 

В краткосрочен план КРС ще насочи вниманието си към условията за взаимно свързване на мрежите на операторите, предоставящи УПУ и анализа на системата за разпределение на разходите на основния пощенски оператор.

 

Регулаторът възнамерява да предложи законодателни промени по отношение на качеството на услугите за оптимизиране на процеса по измерване, отчитане и контролиране на нормативите за качество на УПУ.

 
Основен приоритет ще е подготовката за прилагане на европейската директива в областта на пощенските услуги, която изменя действащата към момента и ще подпомогне изграждането на вътрешния пощенски пазар в ЕС.