Търсене в сайта

Разширява се обхвата на справочните услуги за потребителите след като българските телекоми договориха условия за общия телефонен указател

 

 

Българските потребители на телекомуникационни услуги вече ползват разширения обхват на услугата „общ телефонен указател”. Това стана възможно след като БТК и алтернативните фиксирани и мобилни оператори договориха условията и реда за  предоставяне и ползване на бази-данни за потребителите си.

 

Указателят е електронен и съдържа информация, както за абонатите на БТК, така и за абонатите на други оператори.

 

Събирането, обработката и предоставянето на данните, необходими за издаване на телефонни указатели и предоставяне на телефонни справочни услуги се извършва в съответствие с изискванията на ЗЕС и Закона за защита на личните данни. Всеки абонат, който желае да предостави данните си за указателя, би следвало да уведоми изрично своя оператор за това. Съгласно договорите, съответните оператори са задължени да предоставят данните на абонатите, изразили съгласие за включване в електронния указател на БТК.

 

Указателят се поддържа от БТК, която е задължена да го предоставя, тъй като е определена за предприятие със значително въздействие на фиксирани телефонни услуги.

 

Процесът бе финализиран с участието на КРС, която контролира спазването на законовите разпоредби и произтичащите от тях задължения на операторите. В изпълнение на правомощията си, регулаторът съдейства и проследи процеса до реалното предоставяне на единния телефонен указател и справочните телефонни услуги.

 

С цел гарантиране на потребителския интерес КРС възнамерява да се възползва от правомощията си и да проучи намеренията на останалите предприятията да участват в процедура за възлагане предоставянето на универсална услуга, в това число и за осигуряване на единен телефонен указател.

 

Дотогава поддържането на справочните услуги и указателя са задължение на БТК.