Търсене в сайта

КРС прие окончателното си решение за пазарните анализи на пазарите на дребно за достъп до обществена телефонна мрежа и обществено достъпни телефонни услуги в определено местоположение

 

 

На 25 юни 2009 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие окончателното си решение за пазарните анализи на пазарите на дребно, както следва:

 

  • достъп до обществена телефонна мрежа в определено местоположение за домашни потребители;
  • достъп до обществена телефонна мрежа в определено местоположение за бизнес потребители;
  • обществено достъпни национални телефонни услуги, предоставяни на домашни потребители в определено местоположение;
  • обществено достъпни международни телефонни услуги, предоставяни на домашни потребители в определено местоположение;
  • обществено достъпни национални телефонни услуги, предоставяни на бизнес потребители в определено местоположение;
  • обществено достъпни международни телефонни услуги, предоставяни на бизнес потребители в определено местоположение.

 

В анализите са отчетени резултатите от проведеното обществено обсъждане и са отразени постъпилите от Европейската комисия (ЕК) препоръки след нотификацията на шестте пазара. Резултатите от анализа показаха, че на пазарите липсва ефективна конкуренция поради наличие на предприятие със значително въздействие върху пазара. КРС определи „Българска телекомуникационна компания” АД (БТК) за предприятие със значително въздействие върху анализираните пазари.

 

С постановяването на окончателното решение на КРС регулаторните мерки ще подлежат на незабавно изпълнение. Предвидените задължения засягат бъдещ двегодишен период, след което пазарите ще бъдат изследвани отново.

 

При обосноваване на наложените мерки на пазарите на дребно КРС се ръководи от констатираните потенциални конкурентни проблеми, които биха могли да възникнат при липса на регулация. Не на последно място е и оценката на въздействието на наложените по реда на Закона за далекосъобщенията (отм.) на БТК задължения, които не са довели до съществено развитие на конкуренцията. В тази връзка с оглед изпълнение на целите на закона и за да се подкрепят интересите на гражданите, КРС задължи БТК:

  • да продължи да предоставя възможност на потребителите и абонатите си да избират оператор на преносната среда за изходящи повиквания;
  • да отдава под наем абонатни линии на алтернативните предприятия с цел предоставяне на услуги на потребители и абонати на БТК;
  • да определя цените на дребно за достъп и месечен абонамент в зависимост от изменението на инфлацията;
  • да определя еднакви цени на дребно за селищни и междуселищни разговори, независимо дали виканият абонат е абонат на БТК или на алтернативно предприятие;
  • до определяне на разходоориентирани цени за разговорите към мобилни мрежи да намалява цените на дребно в съответствие с графиците за намаление на цените на едро за терминиране.Намалението на цените на едро по съответен график е наложено на БТК и мобилните предприятия с окончателни решения на КРС за пазарите на терминиране на гласови повиквания в индивидуални мобилни мрежи, на генериране на повиквания от определено местоположение на обществени телефонни мрежи и на терминиране на повиквания в определено местоположение на индивидуални обществени телефонни мрежи.

 

С наложените задължения се гарантира намалението на цените за повиквания към фиксираните мрежи на алтернативните предприятия и цените за повиквания към мобилни мрежи.

 

След приемането на окончателното решение на КРС за пазарите на дребно предстои КРС да стартира процедурата за избор на предприятия за възлагане предоставянето на универсална услуга.

 

Окончателните решения, приложените към тях пазарни анализи, заедно с обобщените резултати от проведените обществени обсъждания и консултации с Комисията за защита на конкуренцията и ЕК, са публикувани в раздел „Пазарно регулиране - електронни съобщения”