Търсене в сайта

Членове на Комисията за регулиране на съобщенията взеха участие в редовните заседания на Групата на независимите регулатори (IRG) и Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (BEREC) в гр. Будапеща, Унгария

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) г-н Иван Димитров взе участие в 67-та Генералната асамблея на IRG и 60-те Пленарни заседания на BEREC, проведени от 3 до 4 октомври 2024 г. в гр. Будапеща, Унгария. В заседанията участваха г-жа Кристина Хитрова – заместник-председател на КРС и г-н Ердинч Хайрула – член на Комисията. 

Пленарните заседания започнаха с избор на председател на BEREC за 2026 г. и заместник-председатели за 2025 г. За председател на BEREC за 2026 г. и заместник-председател за 2025 г. беше избран Marko Mišmaš – директор на AKOS (Словения). За заместник-председатели на BEREC за 2025 г. бяха избрани Alejandra de Iturriaga Gandini – директор на Сектора за телекомуникации и аудиовизуален сектор на CNMC (Испания), Daniela Brönstrup – заместник-председател на BNetzA (Германия) и Liliia Malon – член на комисията на NCEC (Украйна).

По време на заседанието бяха разгледани и одобрени за публикуване доклад относно прилагането на Регламента за отворен интернет и Насоките на BEREC за отворен интернет, доклад на BEREC относно облачните услуги и периферните изчисления, 5-ти доклад на BEREC за комуникациите в рамките на ЕС и доклад на BEREC за навлизането на големи доставчици на съдържание и приложения на пазарите за електронни съобщителни мрежи и услуги. За обществено обсъждане бяха одобрени проект на доклад за развитието на частни и публични 5G мрежи в Европа и проект на работна програма на BEREC за 2025 г.

Разгледаните и одобрени документи могат да бъдат намерени на уеб страницата на BEREC.

По време на Генералната асамблея на IRG беше одобрен бюджета за 2025 г., както и бяха проведени избори  за заместник-председатели за 2025 г. Бяха избрани Alejandra de Iturriaga Gandini – директор на Сектора за телекомуникации и аудиовизуален сектор на CNMC (Испания) и Jeton Akiku – директор на АЕС (Република Северна Македония).

Непосредствено преди пленарните заседания на BEREC и Генералната асамблея на IRG, на 2-ри октомври се състоя конференция „Регулирането е презаредено – промяна на правилника за европейски електронни съобщения?”, която се организира като част от официалната програма на предстоящото унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз, съвместно с Националния регулаторен орган на Унгария (NMHH). От страна на КРС участие в събитието взеха председателят и заместник-председателят.

По време на конференцията бяха разгледани въпроси, свързани с регулаторните перспективи за облекчаване на предизвикателствата за свързаност в Европа, повишаване на конкурентоспособността на Европа, ускоряване към целите за цифрово десетилетие към 2030 г.