Мотиви

 

 

            Комисията за регулиране на съобщенията (Комисията) с Решение № 2050 от 18.09.2008 г., прие проект на Функционални спецификации за преносимост на негеографски номера при промяна на доставчика, предоставящ съответната услуга.

 

            Съгласно разпоредбата на чл. 134, ал. 1, т. 2 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС) предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги следва да осигуряват възможност на своите абонати да запазят негеографския си номер при промяна на доставчика, предоставящ съответната услуга.

 

            По силата на § 6, ал. 1 от Преходните и Заключителни разпоредби на ЗЕС това задължение е в сила и следва да се изпълнява считано от 01.01.2009 г.

 

            Съгласно разпоредбата на чл. 134, ал. 3 от ЗЕС преносимостта на негеографските номера се реализира въз основа на правила, определени във функционални спецификации, които се приемат от Комисията.

 

            Във връзка с тези свои правомощия, с настоящия проект Комисията определя техническите правила, процедурата и принципите за разплащане при осъществяване на преносимост, които счита, че е необходимо да бъдат регламентирани от страна на Регулатора.

 

            КРС счита, че с приемането на посочения проект ще спомогне за създаването на условия за развитието на конкуренцията при предоставяне на услуги чрез негеографски номера.

 

            В съответствие с разпоредбата на чл.134, ал.3 във връзка с чл. 36 от ЗЕС, Комисията открива процедура за обществено обсъждане.