Търсене в сайта

Българският телекомуникационен регулатор навърши 20 години

Комисия за регулиране на съобщенията отбеляза своята 20 годишнина с конференция на тема "Комуникации, резултати, свързаност". Никола Колев, изпълняващ длъжността председател, направи кратка равносметка на дейността на регулатора през годините, като акцентира на постигнатото в областта на конкурентната среда на пазара на електроните съобщения, която създава условия за навлизането на все по-нови, достъпни, качествени услуги за българския потребител.

В своето приветствие еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел посочи следващото предизвикателство пред Европа – развитието на 5G мрежите. За да имат възможност потребителите да се възползват от интернета от ново поколение е нужно да се постигне  координирано синхронизиране на радиочестотния спектър на европейско ниво до 2020г. Навлизането на 5G мрежите ще помогне за преодоляване на цифровото разделение между големите градове и малките населени места, което е една от основните цели на цифровия дневен ред.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, доскорошен председател на КРС, подчерта, че Комисията в годините на либерализиране на пазара и на услугите, е успяла да утвърди своята независимост и полезност за обществото. Той посочи, че голямото предизвикателство, пред което се изправяме днес,  е успешното и правилно транспониране на европейския кодекс за електронни съобщения. Това изисква координираното сътрудничество между всички заинтересовани страни  – министерството, регулатора и бизнеса.

Председателят на Органа на европейските регулатора (BEREC) Йоханес Гунгл също поздрави Комисия за регулиране на съобщенията по повод празника.  Той отбеляза активната роля на българското председателство на Съвета на Европа за приемането на европейския кодекс за електронни съобщения.

Участниците в конференцията обсъдиха основните въпроси, свързани с развитието на 5G, като осигуряването на радиочестотен ресурс и инвестиции, необходимостта от законодателни промени за облекчаване на изграждането на мрежите, както и новите правила, заложени в кодекса, за защита на крайните потребители.